Emdr therapie

Emdr Therapie

Wat is EMDR therapie?

In een paar Emdr sessies van je trauma genezen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt wel degelijk. EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in het heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.

Hoe werkt EMDR voor trauma behandeling?

De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen af te leiden. Dat is ongeveer wat  EMDR-therapie doet. Tijdens EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in je werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen. Andere methodes zijn het volgen van piepjes met een koptelefoon of buzzers die afwisselend in je linker- en rechterhand trillen. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

emdr

Voor welke trauma’s is EMDR?

EMDR is voor mensen die geconfronteerd blijven worden met de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Zoals een verkeersongeluk, seksueel misbruik, een pestverleden, een abortus of een overval. Maar ook een negatief zelfbeeld, somberheid, angst. De levendige herinnering blijft steeds terugkomen en belemmert zo je leven. Dit kan zich onder andere uiten in woedeaanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.

Hoe lang duurt EMDR therapie?

Hoe lang EMDR-therapie duurt, is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een éénmalige gebeurtenis of om meerdere gebeurtenissen. Een verkeersongeluk of een langdurig pestverleden. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 5 sessies. Eén sessie duurt gemiddeld 50 minuten. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie

emdr

Kun je last hebben van de EMDR behandeling?

Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog doorwerken. Dat is goed, maar kan ook beangstigend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt vaak maar een paar dagen aan. Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen. Overleg als je hier tegenop ziet. Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe EMDR werkt en hoe zwaar je belast wordt.

 

Is jou iets traumatisch overkomen? 

Bij EMDR Noord vind je de hulp die bij jou past. Kijk of EMDR behandelingen iets is wat jij wilt. Heb je nog vragen of wil je een intakegesprek? Neem dan contact op!

 

 

 

andere therapievormen:

oplossingsgerichte therapie

Bij oplossingsgerichte therapie leer je gebruikt te maken van je sterke kanten en hulpbronnen. Naast het probleem staan juist de oplossingen en de uitzonderingen centraal. Herontdekken van je vaardigheden en ideeën om weer beter in je vel te komen. 

acceptance and commitment therapy

ACT zet je aan het denken over je gevoelen, gedachten en gebeurtenissen. Als iemand zegt: Ik wil er wel iets aan doen maar ik ben angstig! Dan kan hij of zij misschien het woord ‘maar’ veranderen in ‘én’? Ik wil er iets aan doen én ik ben angstig! Een klein verschil maar een groot cognitief verschil. Een psychologische verschuiving. Het gevoel mag er zijn.